Followers

kenangan yang terindah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hatiku....

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 13 April 2010

Berhenti sekolah lagi??

Assalammualaikum..

Semalam adalah last day ajim kat Taska Mutiara Kasih, Puncak Jalil..Pagi ni aku just dtg ke nursery tu balik ambik semua brg2 keperluan ajim yang tertinggal di sana..Dalam masa yg sama, aku ngan hsbnd bjumpa dgn teacher ajim untuk pengurusan ajim last di sana..

Ajim berhenti bkn sbb x suka tmpt tu @ d berhentikan? Tapi d sbb kan taska tu akan d tutup pada hujung bln ni dan akan d gantikan dengan tadika..Tadika yg ade skrg ni tidak mencukupi untuk menampung yg ade..Selain tu juga, teacher tu ckp lg, ada mslh ttg pengambilan lesen yg agak rumit..tu menyebabkan mereka membuat kptsn tsebut.

Adui..dulu ajim dok Taska D' Era, Puncak Jalil..from umur dia 7 bulan hingga umur ajim 1 thn 7 bulan..kira setahun jugak la dok sane..Tapi keadaan yg x memuaskan hati..dengan jumlah yg tlalu ramai..tetapi pengasuh 2-3 org je..tmasuk jaga baby 0-1 thn..tu pun skjp je 3 org..pastu 2 org je yg kekal..contohnye yg x best kat situ : -
  • Byk brg2 keperluan ajim hilang (baju, minyak yuyi, krim punggung)
  • Semua keperluan mandian ajim (losyen, bedak, minyak baby oil, mandian) semua tu aku masukkan dlm 1 beg yg comel..habis hilang entah kemana..kantoi sbb aku tnya "xde ke bnda yg nak refil?" 
  • Badan ajim bengkak2 seolah kena gigit, cubit..begitu juga ngan kepala..
  • Punggung merah..mbe tukar pampers yg agak tlewat
  • Bila ajim balik umah, suara jadi serak..seolah2 ajim menangis dlm masa yg agak lama (kalo d sbbkan ajim nyanyi lagu rock x pe gak)
  • Selsema & batuk, demam yg sentiasa tjadi pd ajim..lambat baik lak tu..
  •  Teacher dia akan ade bila time gaji je..time parents semua nak byr yuran bulanan.
  • Pengasuh yg agak peramah tp jumlah yg sedikit..tp xde pun nilai2 boleh mendidik anak kita..
  • Ajim comot bila aku dtg ambik dia setiap ptg..
  • Bila ajim balik je ptg tu, dia mesti ke dapur nak suh aku masak utk dia..seolah2 dia lapo sgt..sian sgt tgk dia..
  • tiada kuota dlm taska ni..kira cikgu tu main terima je sesiapa yg nak mhantar ke taska tsebut..ni pentingkan duit je ni.. 
Ha..tu lah semua contoh ku berikan..aku rasa bkn parents ajim je yg terasa begitu, tetapi sama ngan parents yg lain yg hantar d tempat yang sama..Tp bnda ni blaku selepas ajim setahun++..aku pun ambik kptsn utk pindahkan ajim ke taska mutiara kasih..

Bila di Taska Mutiara Kasih pada 04/03/2010, syukur alhamdulilah..semuanye ok..ajim pun mudah mesra ngan cikgu & pgasuh d sana..keadaan ajim pun ok..kurang demam, selsema batuk..mmg kurang ssgt..kira cth di atas tu semua tiada pd ajim..& kami tekejut bila cikgu tu memberitahu bahawa taska ajim yg lama tu penah ade kes..kes baby tsedak susu..anak ustazah..bayi 3 bulan..& maut..

So, start 14/04/2010..ajim ku tinggalkan bersama bekas cikgu ajim taska mutiara kasih.."mami" gelarannye..ajim panggil dia..semua lah panggil mcm tu..ajim mmg rapat ngan dia..syukur alhamdulillah..
Ajim akan tinggal bsamanye sehingga ari jumaat ni 16/04/2010..

Sabtu ni 17/04/2010 baru ajim daftar di taska baru http://taskaiaqseh.blogspot.com/ .Aku try search weken lepas..dah bosan2 kat umah..hsbnd pun x de gi konvoi moto ngan mber dia..Aku rasa taska ni yg terbaik dr ladang..hehe..ada facebook..ada blog..ok la tu..sbb cikgu taska tersebut emailkan semua proposal ttg taska ni..termasuk la :-
  • jadual menu harian untuk bayi 0-2tahun & 2-3thn..
  • jadual aktiviti harian untuk bayi 0-2tahun & 2-3thn..
  • ttg deposit, yuran dsb..
  • ttg masa penjagaan
  • ttg rekod kesihatan anak kita selama di taska tersebut 
  • ada kuota untuk bayi & kanak2 
  • ttg lesen taska tersebut 
wah..mmg cukup detail..aku pun x perlu tanya2..semua dah lengkap..yg paling aku bsyukur ialah taska ni d bawah JKM..dan aku dah deal ngan teachers Ita..mmg baik &n bbudi bahasa orgnye..nasib baik aku cpt kol dia..sbb hnya ade 1 lg tmpt kosong utk ajim..yg  4 tmpt kosong lg hnya utk yg berumur 3-4 thn..tggu je lah perkembangan ajim mggu depan d taska baru..Taska IQaseh, Puncak Jalil..

p/s : mudah2an lepas ni x de la pindah taska lg..bkn ape..deposit yg x tahan tu..tp kalo mahal tp elok x pe..janji d jaga ngan elok..perkembangan ajim tu penting..jgn nak jimat sgt..hehehe..

2 comments:

  1. awat x hntr g umh pngasuh jerk...ank aku alhamdulillah kt umh pngasuh ok condition dieorg...yg pntg pngasuh 2 x jg rmai bdk n ank aku lah bdk plg kecik kt umh 2.....aku nk hntr dieorg g skolah bile tbe ms nyer jerk...ms dieorg dh bleh berdikari so x perlu risau2...heeee peace

    ReplyDelete
  2. to mrs.ecam..
    aku dah serik antar baby kat pengasuh..kalo baby aku umur 0-1 thn ye kot aku antar kat pgasuh..tp aku rasa anak aku perlukan kwn2..pkembangan mental yg sihat..bdikari bila dah jumpe kwn2 sebaya dgnnye..dan lebih penting sekali terjamin bila blaku ape2 kes sekalipun..sbb kita hantar anak kita pd tmpt JAGAAN YG BERLESEN..maklum la bdk2 ni mcm2 halnye..tp tmpt yg aku nak letak ni, d bawah JKM..aktviti bsama kwn2 dia lebih bkualiti..mknan pun pelbagai..kira anak aku ade disiplin diri..kira mcm skolah..kalo kat taska ni..mane2 pun ade risiko..tp yg penting, kesihatan & pkembangannye tu..x de la nak main tanah ke..main parit ke..tgk tv bpanjangan ke..hehehehe..yg penting kita pandai pilih tmpt..jgn kedekut sgt smpi nak byr anak kat taska pun bkira..so, kalo takat rm300 sorg tu memadai la..pd aku, taska boleh membatu anak kita dlm bkomunikasi, bsososial & bdisiplin..so, pk2kan lah wahai mrs.ecam..
    kalo baby 0-1thn tu leh la letak kat tmpt pgasuh..

    ReplyDelete